Élelmiszereink, ételeink sajnos nem az örökkévalóságnak készülnek. Mióta világ a világ, mindig is gondot jelentett, hogy a fáradságos munkával előteremtett ételt hogyan tudjuk minél tovább fogyasztható állapotban tartani. Az emberiség a sózástól kezdve, a füstölésen át a fagyasztásig számtalan ötletes módszert talált ki az évszázadok, évezredek során az élelem megóvására. A modern kor technikai fejlődése tovább lehetőségeket adott a kezünkbe, elég csak a pasztörizálást említeni.
Azonban a sokféle tartósító és frissentartó módszer között vitathatatlanul az egyik legújabb és leghatékonyabb megoldás: a vákuumfóliázás.
Különös, de ételeink legnagyobb ellensége pont az a hő, nedvesség és levegő, ami nélkül nem létezne élet a bolygón. Ami számunkra alapvető létfeltétel, az az élelmiszerek számára végzetes. Az élelmiszerek minőségromlásáért elsősorban az oxidáció és a különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) a felelősek.
A levegő oxigénje reakcióba lép az ételben lévő anyagokkal és ettől igen gyorsan tönkremegy az élelmiszer állaga, színe, illata, íze de még a tápanyagtartalma is. A mikroorganizmusok pedig – ha hagyjuk, hogy elszaporodjanak az élelmiszerben –, gyakorlatilag megeszik előlünk az ételt (ld: penészgomba). S mire van szükségük a mikrobáknak a szaporodáshoz? Hőre, nedvességre és persze levegőre is.
Tehát a frissentartás mindig, minden korban arról szólt, hogy az élelmiszert megpróbáljuk elzárni a a hő, a fény, a nedvesség és főleg a levegő elől.
A vákuumcsomagolás pontosan erre való.
A háztartási vákuumozó gépek és a hozzájuk való vákuumfóliák és vákuumtasakok a jelenlegi legjobb megoldást kínálják élelmiszereink tartós tárolására:
A lezárt vákuumzacskóban nincs levegő, ezzel az oxidációt gyakorlatilag kizárjuk. A zsiradékok nem válnak keserűvé, a gyümölcsök nem barnulnak meg, a fagyasztott ételeknek nem lesz utóíze, a húsok nem színeződnek el, és mindezeken túl megtartják eredeti ízüket, zamatukat is.
A levegő eltávolításával a mikrobák szaporodását is jelentősen lelassítjuk. Olyannyira, hogy vákuumhegesztett tasakban minden élelmiszert kétszer annyi ideig tudunk eltartani, mint vákuumcsomagolás nélkül. Egyaránt igaz ez a kamrában és a hűtőgépben tárolt élelmiszerekre is.
Az eltartási idő megduplázása a fagyasztott élelmiszerekre is igaz, vákuumozva legalább kétszer annyi ideig eláll az élelmiszer a mélyhűtőben, mint amit vákuumozás nélkül fagyasztottunk le. Ráadásul vákuumozva elkerülhető a húsok fagyási égése, a zöldségfélék jégkásás állagúvá válása. Valójában a vákuumos fagyasztás az a módszer, amivel jelenleg a leghosszabb távon tudjuk megőrizni élelmiszerek minőségét, akár több éven át.
Végül a vákuumcsomagolásban a rovarok és egyéb kártevők sem tudnak hozzáférni az élelmiszerhez.
Mindezek mellett vákuumcsomagolás óriási segítség a konyhapénz takarékos beosztásában. Mivel tovább tudjuk eltartani az élelmiszereket, ezért megtehetjük, hogy akkor vásárolunk többet, amikor olcsóbban tudunk hozzájutni egy-egy termékhez. Az eltett élelmiszert pontosabban tudjuk megfelelő adagokra bontva tárolni, és akár a megmaradt készételeket is el tudjuk tenni, amivel tovább csökken a hulladék és az élelmiszer-pazarlás.
Mindehhez ma már nincs szükség másra, mint egy jó minőségű, otthoni vákuumgépre és megbízható minőségű, élelmiszerbiztos vákuumfóliára vagy vákuumtasakra.
Tekintse meg termékeinket és látni fogja, hogy sem a vákuumgép, sem a fólia beszerzése ma már nem jelent komoly anyagi megterhelést, viszont bőségesen behozza az árát és hosszú távon biztosítja élelmiszerei frissentartását.
A vákuumcsomagolás előkészületei során, valamint a vákuumozás alatt figyeljen az alábbiakra, és tartsa be a következő szabályokat:
Amennyiben kedvet kapott az okos és hasznos vákuumozó gépek használatához kérjük, tekintse meg kínálatunkat webáruházunkban:
Vákuumfólia tekercsek és vákuumtasakok háztartási vákuumozókhoz
Háztartási, külső vákuumfóliázó gépek
Kérdéseivel pedig forduljon hozzánk bizalommal, örömmel állunk rendelkezésére.
E-mail címünk: info[kukac]sheffie.hu