Az élelmiszerek vákuumcsomagolását a múlt század 40-es éveiben találták fel. Mint annyi minden mást, ezt is a katonaság számára fejlesztették ki. Az első otthoni vákuumozót aztán egy német gépészmérnök, Karl Busch találta fel 1963-ban. Persze ez a gép még nagyon más, sokkal nagyobb volt, mint a mai készülékek, de elindította a háztartási vákuumozó gépek fejlesztését. A ma is ismert asztali, külső vákuumozók elve a 80-as évek közepére alakult ki, azóta terjed a világban ez a gyors, kényelmes és megbízható frissentartási eljárás.
Ma a vákuumgépek és vákuumfóliák két fő felhasználási területe:
Természetesen a berendezések és eszközök (pl. vákuumfóliák) fejlesztése is szétvált, az ipari felhasználóknak mások az igényei, mint a magánszemélyeknek.
A professzionális felhasználáshoz az erősebb, nagyobb szívóteljesítményű, kamrás vákuumgépek és az ezekhez tartozó profi, kamrás vákumtasakok ajánlottak. A kamrás vákuumozókkal mindenféle élelmiszert tudunk vákuumcsomagolni, beleértve a folyékony halmazállapotú élelmiszereket is (levesek, pácok, mártások, szószok, stb.)
Professzionális felhasználás:
Az otthoni felhasználásra a háztartási, más néven külső vákuumgépek és az ezekhez tartozó légbordás vákuumfóliák és vákuumtasakok ajánlottak. A háztartási vákuumozókkal inkább a szilárd élelmiszereket tudjuk vákuumcsomagolni, bár léteznek olyan ügyes trükkök és praktikák, amivel a folyékony élelmiszerek vákuumozása is megoldható velük. (Például vákuumozás előtt lefagyasztjuk a folyadékot és így már szilárd halmazállapotúként tudjuk vákuumhegeszteni).
Otthoni, háztartási felhasználás:
Ételkészítés:
Vákuumfólia tekercsek és vákuumtasakok háztartási vákuumozókhoz
Háztartási, külső vákuumfóliázó gépek
A vákuumcsomagolás rendkívüli tulajdonsága, hogy lényegében minden élelmiszerfajta esetében legalább megkétszerezi a szokásos eltartási időt. Vonatkozik ez csaknem minden élelmiszerfajtára és minden tárolási módra, legyen az a kamra, a hűtőszekrény vagy a fagyasztó.
A húsfélék például a fagyasztóban maximum 1 évig állnak el, vákuumozva akár 2-3 évig is fogyaszthatók maradnak és még a fagyási égéseket is elkerülhetjük a vákuumfóliázással.
Az érzékeny halak esetében is a szokásos, legfeljebb 1 éves mélyfagyasztásos tárolást, akár két évre is ki tudjuk terjeszteni.
A különböző, kamrahőmérsékleten tárolt szárazanyagok esetében is ugyanilyen mértékben tudjuk növeltni az eltartási időt, vákuumfóliában a szokásos 6-12 hónap helyett, akár 2-3 évig is el tudjuk tartani ezeket az élelmiszereket.
Van néhány olyan élelmiszertípus, aminek nem ajánlott a vákuumcsomagolása. , anaerob baktériumokat tartalmaznak, amelyek vákuumban is képesek szaporodni, ezért a vákuumozás utáni elfogyasztásuk az ételmérgezés kockázatával jár. Ilyen például a
Általában elmondható, hogy a zöldségféléket blansírozás után szabad, illetve érdemes vákuumozni, de ez különösen igaz a hagymára és a gombára, valamint azokra a zöldségfélékre, amelyek olyan enzimeket tartalmaznak, amik gázt fejlesztenek a vákuumcsomagolásban (pl. káposzta, kelvirág stb.).
A lágy sajtok esetében viszont nincs a blansírozáshoz hasonló előkezelő technika, így inkább mellőzzük a lágy sajtok vákuumcsomagolását.
Igaz, hogy a vákuumozókat és vákuumfóliákat elsősorban a konyhában szoktuk használni, de az évek során kiderült, hogy a háztartás számos egyéb területén is be tudjuk vetni ezeket ez okos és hasznos készülékeket:
Két szempontot ajánlunk a figyelmébe a vásárláshoz. Egyrészt fontos megérteni, hogy a vákuumozás alfája és omegája az élelmiszer-higiénia, a biztonságos ételkészítés és tárolás. Tehát fontos, hogy megbízható minőségű készüléket és fóliát vásároljon.
Másrészt az elektromos berendezések esetében érdemes a szokásos körültekintéssel kiválasztani a kereskedőt, olyat, amelyik lehetőleg több éve, stabil, megbízható szereplője a piacnak és rendelkezik megfelelő szervizháttérrel.
Mi mindkét kritériumnak megfelelünk, hosszú évek óta foglalkozunk megbízható élelmiszerbiztos vákuumfóliákkal és vákuumcsomagoló készülékekkel, ügyfeleink, partnereink legmnagyobb megelégedésére.
Amennyiben kedvet kapott az okos és hasznos vákuumozó gépek használatához kérjük, tekintse meg kínálatunkat webáruházunkban:
Kérdéseivel pedig forduljon hozzánk bizalommal, örömmel állunk rendelkezésére.
E-mail címünk: info[kukac]sheffie.hu